Gülüş tasarımı, hekimlik ve sanatın birlikte uygulanarak hastaya güzel bir gülüş kazandırılmasıdır. Bu tedavide diş hekimi hastanın kişisel istekleri ile sağlığını ve doğallığını göz önünde bulundurarak bir gülüş planı yapar. Güzel bir gülümseme için neler yapılması gerektiğini belirler.

Gülüş Tasarımı Aşamaları Nelerdir?

  1. İlk başta bireyin ağız hijyeni ve dişeti sağlığı değerlendirilir. Ağız içinde var ise bakteri odakları veya çürüklerin temizlenmesi için tedavi planı oluşturulur.
  2. Gülüş tasarımına ilk önce yüz hattınızın hangi geometrik şekle uyduğu tespit edilerek başlanır. Kişinin yüzündeki hatlar dişin hangi formda seçilmesi gerektiğinin şifrelerini içerir.
  3. Ağız içi ve ağız dışı fotoğraflarınız çekilir. Panaromik ağız filmi alınır. Fotoğraflar bilgisayar ekranına yansıtılarak film ve hastanın özel istekleri doğrultusunda sahip olmak istediğiniz gülme hattı belirlenir.
  4. Bireyin dişetlerinin gülümsediği zamanki görünümü değerlendirilir. Dişeti simetrisinin sağlanması için neler yapılması gerektiği belirlenir.
  5. Dişlerin duruşları, yönleri ve birbiriyle ilişkisi, dişler arasındaki boşluklar değerlendirilir.
  6. Diş dişeti ilişkisi; dişlerin, dişetine girerken en son noktalarının doğru yerde olup olmadığı kontrol edilir.
  7. Dişler arası kontak ilişkileri, dişlerin görünen boyutları ve en boy oranları, dişlerin formları, karakterleri, yüzey dokusu incelenir.
  8. Kesici kenarlar arası ilişki ve dudaklarla kesici kenar ilişkisi değerlendirilir.
  9. Dişlerde herhangi bir kesme işlemine başlamadan diş rengindeki malzemelerle mo-cap (geçici model) çalışması yapılır. Mo-cap sayesinde dişlere dokunulmadan bittiğinde neye benzeyeceği görülmüş olunur. İsteğe bağlı olarak tedaviye devam edilir veya vazgeçilebilir.